Ákosfalva

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Ákosfalva (románul Acăţari ) A Nyárád-patak partján Maros megyei Romá községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Cserefalva, Göcs, Harasztkerék, Kisgörgény, Nyárádszentbenedek, Székelycsóka, Székelyvaja és Szövérd. Marosvásárhely csupán 10 km-re található innen.Története röviden

A  monda szerint a falu eredeti helye az Atol-patak partján volt található. Őslakosai a XI. században telepedtek le ide, a marosi székelység egy részeként. A XVI. században a falu határában csatározások folytak. A csata jelentős résztvevői az alábbi személyek voltak: Nagy György, Gyepesi Ambrus, Majláth Gábor, János Zsigmond, Pekri Gábor, és Radák László. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt cigány és román nemzetiségű is.

Látnivalói

  • Első templomát a jezsuiták építették a XVIII. században. A XIX. században ennek alapköveinek felhasználásával építették meg a római katolikus templomot.
  • Első református templomát a XVIII. században építették. Majd a XIX. században  újjáépítették Szilágyi Sándor és Patkos Judit támogatásával.
  • Sajnos unitárius temploma a II. világháború áldozata lett.
  • A XX. században épült ortodox temploma.