Értarcsa

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Értarcsa Érmihályfalvától nem messze az érmelléki hegyek síkjain fekvő település Bihar megyében.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 12. századból származnak. Ezen források ban még Thorsa-ként olvashatunk róla, de az idők során többféle névalakja is ismert: Torsa, Tarcha, Tarcia, Tarczia, Tarcza, Dartsfa, Tarsta, Ér-Tarcsa és Értarcsa.


Az egyik fontos írásos emlék a település kapcsán a kolozsmonostori levéltári oklevél, ahol "Tharcha iuxa fluv. Eer"- ként olvashatunk róla.
Az 1600-as években világi birtok részét képezte, hiszen a váradi káptalan fennhatósága alatt állt. A 15. századi források, mint Szatmár vármegye falujaként említik a később Félegyházi család tulajdonában álló település. A család utolsó tagjának elhalálozása után a zarándi Erdőhegyi László, majd Telekdi István, a királyi kincstárnok kaparintotta meg. Az 1800-as épekben újra benépesült faluban a század első felében a Bujanovics dinasztia is rendelkezett birtokrésszel.

Lakossága

A 19. század végén keletkezett adatok szerint 912 ember él itt, míg 1992-re ez a szám 1001 főre növekszik. A legutóbbi népszámlálási adatok 2002-ben keletkezett. Ez az összeírás arról számol be, hogy a falu lakossága932 fő.