Szásznádas

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Szásznádas a Nádas-patak mellett fekvő községközpont Maros megyében, melyhez közigazgatásilag az alábbi falvak tartoznak: Cikmántor, Küküllőmagyarós és Pipe.
Segesvár csupán 12 kilométerre található.

 

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. A XVIII. században az Erzsébetvárosi járás központja. A nagyszőllősi csatában hunyt el Kemény János, akit az itteni temetőben helyeztek örök nyugalomra, kriptája még a XXI. század elején is itt állt.


Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része német, de nem elhanyagolható a magyarság és a románság száma sem.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Erzsébetvárosi járás részét Kis-Küküllő vármegyében.

A második világháborút követő kommunista diktatúra idején a szászokat a Szovjetúnióba vitték, ahol nagy részük hullt el a gulágban.
1992-es népszámlálási adatok kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú románság mellett ugyanis élt itt magyar, cigány , német és szász nemzetiségű is.
A gazdaság egyik markáns meghatározója, az 1931 óta folyó földgáztermelés.

Látnivalói

  • Az 1300-as években építette meg a lakosság az evangélikus templomot, melyet erődítettek is, majd a század végén újjá kellett építeni. A román stílusjegyekkel felruházott építmény mellé védőbástyákat és falakat építettek.
  • A jelentős befolyással rendelkező családok által építtetett udvarházak jelentős részei napjainkban is megtekinthetőek.

Fotók a régióból

Ajánlat
Kalotaszentkirály
Csíkszentimre
Székelyudvarhely