Zetelaka

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

    Látogassunk el egy újabb erdélyi településre, ezúttal Zetelakára, ami egy falu Hargita megyében. Lakássága nem éri el az 5000 főt, azonban sok látnivalóval és kellemes hangulattal találkozhat az ide látogató.

     A falu Székelyudvarhelytől 12 km-re fekszik, északkeleti irányban a Nagy-Küküllő völgyének felső, hegyvidéki szakaszán. Neve az ősrégi magyar Zoltam személynévből eredeztethető, melynek eredete a szláv Zem személynév. Egyes történetek szerint a falu egykori várát Zéta király építette, s a település neve is innen ered.

     A falu székely lakosságú, színmagyar összetételű. Több település is tartozik hozzá, de mérete és lakosainak száma miatt nem kapta meg a város jelzőt.

     1622-ben szabad székely község kiváltságjogot kapott Bethlen Gábor fejedelemtől, Rendkívül hangulatossá teszi a tény, hogy az apró utcák csak úgy hemzsegnek a régi tornácos székely házaktól és gyönyörűen megmunkált székelykapuktól.

     Zetelaka nem annyira látnivalóiról, mint inkább a környék csodálatos természeti kincseiről híres. Néhány helyet azonban érdemes kiemelünk, úgymint a várat, amelynek romjai a falutól mintegy félórányira találhatók, a Deság patak és a Küküllő torkolatánál emelkedő sziklacsúcson. Nincsenek erre vonatkozó pontos információk, de egyes feltételezések szerint a várat földrengés döntötte romba.

     Szintén jó turista célpont lehet a közelben lévő Ivóról megközelíthető Madarasi-Hargita, amely 1801 méteres csúcsával a Hargita legmagasabb pontja. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környékre, aki szeret túrázni, annak csak ajánlani tudjuk.

     Zetelakában a horgászoknak sem kell unatkozniuk, hiszen a falu fölött kialakított víztározó egy közismert horgászhely. Számtalan halfaj, például pisztráng, süllő, domolykó, ponty, pénzes pér, csuka úszkál ebben a gyönyörű, mesterséges tóban.

     Érdekességként megemlítjük, hogy a helyiek még őrzik a tavaszi határkerülés hagyományát. Ezen esemény alkalmával a régi lakosok azt ellenőrizték, hogy a határjelek megvannak-e még. Ezeket a jeleket annak érdekében helyezték ki a falu határában, hogy elkerüljék az esetleges vitákat a szomszédos falvakkal.

     Zetelaka egy apró, ámde kellemes, vendégszerető település. Számos szállást találhatunk itt, a háziak mindenhol kedvesek, az ételek pedig rendkívül finomak. Fontos kiemelnünk a húsvéti bárány pörköltöt, ami igazi csemegének számít. Az Erdélybe látogatók feltétlenül ejtsék útba Zetelaka kicsiny faluját, horgásszanak egyet, és szívják be a tiszta, erdélyi levegőt!

     Jó utazást kívánunk mindenkinek!

 

Fotók a régióból

Ajánlat
Ditró
Kőröstárkány
Szováta
Hargitafürdő