Csíkszentimre

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkszentimre Csíkszeredától 11 km-re délkeletre, a Bedecs, Rege és Bánya patakok Oltba ömlésénél fekvő Hargita megyei község. Az Olt jobb partján lévő települések: Pálszeg, Sándorszeg, Alszeg és Felszeg, a bal parton Bedecs és Tengeszeg . Ezek közül Bedecs, Felszeg és Pálszeg önálló volt.

Elnevezése

A hagyomány szerint középkori templomáról ered a névalak. A templomot Szent Imrének szentelték.

Története röviden

A község északi részén található a Zöldfák terület, ahol egy harmadik, valamint egy hatodik századi telep nyomait találtak meg a régészek. Egyértelmű tehát, hogy ősidők óta lakott területről van szó.

A források szerint már az 1400-as években templommal rendelkezett, az iskola pedig a XVII. századtól működik. Híres volt az 1702. évi boszorkányper. A Henter család az 1700-as évek elején építtette fel kúriáját, mely a barokk és reneszánsz jegyeit ötvözte. A Kúria dombon álló épület napjainkban nagyon rossz állapotban van. Henter Ádám bárót az 1700-as években itt gyilkolták meg, és a XVIII. században Csíkszék vezetői a császárnak itt tettek esküt hűségükre.

Az osztrák sereg pusztítása az 1707-es évre datálható, 1719-ben pestis tizedelte a lakosságot. A járvány 404 áldozatára egy kőoszlop emlékeztet, melyet a temető sarkában állítottak fel,


1910-es adatok alapján a lakosság nagy része magyar nemzetiségű. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a fekcsíki járás szerves részét Csík vármegyében.


Látnivalói

  • Borvizes, lápos terület a Bánya-és Vermes patakok forrásvidéke.
  • Az  1400-as években építették meg az Olttól nyugatra az Alsó-Erdőalja mezőn Szent Margit kápolnáját.
  • gótikus eredetű római katolikus temploma. A XVIII. században renoválták és ekkor alakították át az akkor uralkodó korstílus, a barokk jellegzetességének megfelelően.
  • 1500-as évek elején készített szárnyasoltára és több 1400-as évekbeli táblakép
  • Büdös-fürdő, vagy Szentimrefürdő a falutól nyugatra található. A jellegzetes záptojásszagú vizet kénes-szén-dioxidos borvízforrások táplálják.