Erdőszentgyörgy

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Erdőszentgyörgy Erdőszentgyörgy
a Kis-Küküllő jobb partján található Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi falvak tartoznak: , Bözöd, Bözödujfalu. Marosvásárhely csupán 25 km-re található innen. A közelben fekszik még az Erdőszengyörgyi-medence valamint a Küsmöd-patak.


Elnevezése

Kimutatások szerint, nevét a Szent Görgy tiszteletére emelt kápolnáról kapta.

Története röviden

Az első források a XIV. században említik ekkor még Sancte Georgjo néven.1333-ban Sancte Georgio néven említik először. A népi hagyományok szerint a község kastélya helyén egy templom állt bástyákkal kiemelve. Ezen templom helyére építettek kastélyt a Kornissok. A hihedelmek szerint több zsinatot is tartottak itt.


Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható a románság száma sem. 1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de jelentős a románság száma. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nyárádszeredai járás szerves részét Maros-Torda vármegyében.  

Látnivalói

  • Nevezetességei közül , kiemelkedő szerep jut a Rhédey-kastélynak mely a XVIII. században épült , és lett rekonstruálva.
  • A XIII. -XIV. században épült, református temploma, gótikus stílusjegyeket tükröz. Feltehetőleg, több zsinatot is tartottak benne. Tornya csak a XVII. században készült el. Az épület alatt, sírbolt volt található melyet a XVII. században a  fejedelem elfalazatott. Kriptájába temették Rhédey Klaudia grófnőt. A XVIII. század elején Mária királynő újjáépítette. Neki köszönhető a fekete márvány emléktábla.
  • Zsinagógája, valamint ortodox temploma is van. Ortodox temploma 1838-ban a régi fatemplom helyett épült. sinagógája is van.
  • A XVI. században élt, Zeyk nemesi család udvarháza volt.
  • A hagyomány szerint a Várhegyen egykor vár állt. Ennek sajnos már semmi nyoma nem látható.

Híres emberei

  • A XVII. században, itt született Kiss János tábornagy akit a magyar ellenállási mozgalom mártírjának kiáltottak ki.
  • Valamint itt született  szintén a XVII. században Bodor Péter, a zenélő kút alkotója.